WhatsApp Image 2021-06-20 at 15.45.02.jpeg

Zwaar Geschut gepresenteerd aan Buurtschap Rijsbergen

Afgelopen zondag werd de buurt uitgenodigd voor een inloopdag bij de corsotent. Daar presenteerden ontwerpers Jeremy van Nijnatten en Brian Boot hun ontwerp voor 2021: Zwaar Geschut.

Na een aantal weken hard werken staat eindelijk, na ruim anderhalf jaar, de corsotent van Buurtschap Rijsbergen weer in volle glorie overeind. Klaar om een grote groep buurtgenoten te ontvangen die na al die tijd weer kunnen bouwen aan een nieuwe wagen. De vraag was alleen, wat gaat er gebouwd worden? Sinds de aankondiging dat het corso in 2021 doorgaat zijn er verschillende buurtschappen geweest die hun ontwerp voor dit jaar onthuld hebben. Bij veel buurtschappen was het originele ontwerp, dat voor 2020 bedoelt was, geschrapt en kwamen de ontwerpers met iets nieuws. Zou dat bij Buurtschap Rijsbergen ook het geval zijn?

Die vraag werd afgelopen zondag beantwoordt, toen buurtgenoten uitgenodigd werden voor een inloopdag in de corsotent. Daar werden ze meegenomen naar de werkplaats van de loods, dat met licht en geluid omgetoverd was tot een sfeervolle tentoonstelling. Er waren twee ontwerpen te bezichtigen. Het oorspronkelijke ontwerp, in de vorm van een tot in de puntjes uitgewerkte maquette, en het nieuwe ontwerp dat als een digitale tekening vertoond werd op een beeldscherm.

"We hebben er zoveel werk ingestoken, dat we besloten deze ook maar tentoon te stellen,' lacht Brian, terwijl hij naar de maquette van het oorspronkelijke ontwerp wijst. De maquette ziet er inderdaad uit alsof er veel uren aan besteed zijn, zelfs het stuur van stuurman Barry zit erin verwerkt. De maquette zorgt voor een goede drie-dimensionale presentatie van hoe het nieuwe ontwerp er ook uit zal komen te zien. Waar het oude ontwerp bestond uit drie kleine wagens, met als laatste wagen een bewegend schild waar twee kanonnen uit zouden verschijnen, is het nieuwe ontwerp één wagen met slechts één kanon en zonder bewegend schild, maar nog wel met een hoop onderdelen uit het originele ontwerp.Op de vraag waarom het originele ontwerp niet gebouwd kan worden, legt Brian uit: "Het oorspronkelijke ontwerp zou te veel werk zijn in de korte tijd die we nu hebben. Door de onzekerheid van of het corso door kon gaan zijn we later begonnen met bouwen en het oorspronkelijke ontwerp bevat teveel mechaniek om op tijd af te kunnen krijgen. Al die bewegende onderdelen kosten veel meer tijd om te maken dan grote stukken oppervlakten. Als het alleen daar om zou gaan, dan hadden we het wel gered."

Gelukkig ligt niet het hele ontwerp van tafel en hebben de heren de drie wagens weten samen te voegen tot eenzelfde, maar nieuw ontwerp. Brian: "Het gaat een wagen van 19 meter lang worden, met een groot kanon dat aan de achterkant aan een kant bedekt wordt met een schild. De tandwielen zullen draaien en daarmee ook de 'stormrammen' voorop de wagen.' Volgens de ontwerpers moet de wagen straks voor zich spreken in wat het voorstelt, namelijk zwaar geschut. De interpretatie van waar, wanneer, waarom of door wie het kanon gebouwd is is vrij aan het publiek.In de loods klinkt op de achtergrond industriële, metallische en imponerende klanken van muziek. "Wat je nu hoort is niet de uiteindelijke soundtrack van de wagen, maar een verzameling van muziek die in de juiste sfeer zit van wat er straks onder de wagen zal klinken."

Het belooft weer een mooie uitdaging te worden voor de buurtschap, met een bijzondere wagen als eindresultaat. De ontwerpers hebben ontzettend veel zin om weer aan de slag te gaan en aan de opkomst van afgelopen zondag te zien de rest van de buurtgenoten ook. De tent is zal vanaf deze week normaal open zijn en dan kan er eindelijk weer een corsowagen gebouwd worden. Tot in de tent!