IMG_5715.jpg

De Worsteling

Juryrapport:

Depressie vertaald in verschillende personages en gemoedstoestanden is een erg mooi uitgangspunt. Inhoudelijk gezien is deze wagen daarom veelbelovend. Misschien daarom wil je als kijker in deze gemoedstoestanden worden overtuigd. De duisternis en uitzichtloosheid zijn echter iets te lichtvoetig betreden. De uitwerking van de vorm laat hier en daar te wensen over, anatomisch rammelt het nogal eens. De ledematen die onder het doek vandaan komen, zijn soms van ongelukkige proporties.

De draperieën zijn soms prachtig en op andere plekken weer zwak, ze geven geen echte spanning aan de stof. Waar het nodig lijkt om de onderliggende vorm te accentueren, wordt de geloofwaardigheid van het geheel minder. Dat is jammer want door meer te raden over te laten wordt het beeld juist sterker.

De (anatomisch correcte) piemel is haast meer een provocatie dan dat hij iets van de essentie van de wagen weergeeft. Als de afgesneden onderkant consequent was uitgevoerd, dan was het storende voorwiel uit beeld verdwenen.

De muziek is obligaat en verzwakt de beleving van het beeld dat toch vooral angst en wanhoop lijkt uit te willen stralen.

Download juryrapport >

Jaartal

1-09-2015

Prijs

13e met 492 punten

Ontwerpers

Aaron Boot
Jan Bosma
Ruud Daems